maanantai 29. kesäkuuta 2020

Emma Sofianna Söderholm: Edes hetken elossa (Otava 2020)


Edes hetken elossa kertoo Vantaan Korsossa asuvasta abivuottaan viettävästä Elsistä. Hänen isoveljensä Topias on alkanut käyttää huumeita ja käy kotona enää harvoin, äiti on muuttanut Yhdysvaltoihin ja isä on sairauslomalla. Elsi haluaisi kursia perheen kokoon, ja hän ottaa missiokseen saada Topiaksen kotiin. Elsi tutustuu Kalleen, jonka luona Topias majailee, ja matkan varrella Elsi alkaa myös itse käyttämään huumeita. Elsi on masentunut, ja huumeet helpottavat hänen oloaan hetkellisesti. Tarina käsittää oikeastaan suurimman osan Elsin abivuotta, jossa koulu ja kirjoitukset jäävät tosin lopulta ymmärrettävästi pieneen sivuosaan.

Kirja on erittäin tervetullut tapaus kotimaiseen nuortenkirjakenttään. Kirja sijoittuu nyky-Suomeen ja on genreltään realismia, ja siinä käsitellään huumeita ja mielenterveysongelmia, jotka ovat ajankohtaisia mutta myös osin vaikeita aiheita. Itselleni huumeet eivät ole koskaan olleet erityinen mielenkiinnonkohde kirjallisuudessa eikä muutenkaan, enkä oikeastaan tunne aihetta juurikaan, mutta ymmärrän, että nämä asiat ovat todellisuutta monille ja vaikka eivät olisikaan, on hyväksi lukea tarinoita myös oman kokemusmaailmansa ulkopuolelta.

Huumeidenkäyttöä kuvataan teoksessa realistisesti ja peittelemättä, saarnaamatta. Teoksen vahvuus onkin sen aitoudessa ja rehellisyydessä. Kerronta on hyvin pelkistettyä ja yksinkertaista, kertojaääni on koko ajan Elsin, ja tapahtumat kuvataan preesensissä. Minkäänlaista kukkahattutäteilyä ja moralisointia en havainnut edes rivien välissä. Asiat vaan yksinkertaisesti kerrotaan niin kuin ne ovat. Myöskään ylimääräistä selittelyä ja rautalangasta vääntämistä ei ole. Nämä ovat ehdottomia vahvuuksia nuortenkirjallisuudessa, sillä usein varsinkin vanhempien kirjailijoiden (mitä Söderholm ei tosin ole) kirjoittamista nuortenkirjoista tulee fiilis, että kirjailija on oikeasti nuorten todellisuudesta jo aika kaukana ja kirjoittaa sen kautta että ”tää tyyppi on nuori, mitä nuori tekis” eikä sen kautta että ”tää tyyppi on tää kyseinen tyyppi, mitä tää kyseinen tyyppi tekis”. Tässä asiat, osin hyvin raa’atkin, vain yksinkertaisesti kerrotaan, todetaan, ja lukijan tehtäväksi jää tehdä niiden moraalisuudesta omat päätelmänsä. Sellaista otetta kaipaisin nuortenkirjallisuuteen lisää.

Kirja on melko lyhyt ja nopealukuinen, mutta kuitenkin tarina kattaa melko pitkän ajanjakson ja kaikenlaista ehtii tapahtua. Tämä johtuu nimenomaan pelkistetystä kerronnasta, joka mahdollistaa pitkienkin tapahtumakulkujen kuvaamisen ”nopeasti”. Tyyli sopii kyllä aiheeseen, mutta itselleni tyyli aiheutti sen, että luin kirjan nopeasti (olen yleensä aika hidas lukija) eli tapahtumat myös etenivät päässäni nopeasti. Ehkä välillä liian nopeasti? Jos kieli olisi ollut maalailevampaa ja teos pidempi, olisin ehkä päässyt tarinaan tunnetasolle paremmin sisälle. Tällaisenaan en nimittäin tunnetasolla päässyt koskettumaan sinänsä hyvin dramaattisista asioista niin paljon kuin mihin tarinassa olisi ollut potentiaalia. Taisin koskettua eniten joistakin kohdista, jotka eivät varsinaisesti koskeneet päähenkilöitä (kuten kohdasta, jossa vanha pariskunta on sairaalan odotushuoneessa ja kohdasta, jossa pikkupoika kysyy Nirvanasta bussissa). Mutta nämä ovat toki hyvin subjektiivisia juttuja.

Hahmojen välisistä suhteista sain eniten irti Elsin ja hänen parhaan ystävänsä Sallan suhteesta. Heidän välisensä kommunikaatio ja ryyppyreissut ym. olivat hyvin eläväisiä ja realistisesti kuvattuja. Toinen minua liikuttava ihmissuhde oli Elsin ja hänen isänsä välinen suhde. Isää kävi sääliksi, ja tavallaan olisin toivonut hänen hahmoaan käsiteltävän vielä enemmän. Sen sijaan Elsin ja Kallen välinen suhde ei antanut minulle niin paljon, eikä Elsin ja Topiaksen. Tämä johtunee ihan siitä, että Kallen kanssa tapahtui lähinnä huumeidenkäyttöä ja sen lieveilmiöitä, ja koska ne ovat itselleni vieras asia, niihin samaistuminen on vaikeampaa. Sen sijaan esim. itselläni on toki kokemusta parhaasta ystävästä kuten Sallasta ja isästä jne, joten nämä hahmot koskettivat senkin takia lähempää. Teoksen pääjuoni eli yritys pelastaa Topias ei loppupeleissä avautunut tunnetasolla itselleni kovin paljon, ja sen vuoksi myöskään loppuratkaisu ei liikuttanut niin paljon kuin se parhaimmillaan olisi voinut. Tämän arvelen johtuvan siitä, että Topias ei oikeastaan fyysisesti esiinny tarinassa kovin paljon, vaan lähinnä Elsin muistoissa ja haavekuvissa. Tietenkin Elsi ikävöi häntä, koska hän on elänyt Topiaksen kanssa koko elämänsä, mutta lukija kuitenkaan ei ole. Topiaksen ympärillä tapahtuvat asiat olisivat koskettaneet tunnetasolla enemmän, jos teoksen alkupuolella olisi ollut jonkinlainen ”ennen”-osio, jossa Topias olisi vielä kotona ja lukija olisi päässyt kiintymään häneen hahmona. Asetelma, jossa lukijalle jo tuttu hahmo katoaa huumeiden maailmaan, liikuttaa enemmän kuin sellainen, jossa tämä hahmo on alusta asti poissa. Mutta toisaalta, tämä oli kuitenkin Elsin tarina eikä Topiaksen tarina, että eiköhän homma ole ok näinkin.

Edes hetken elossa on aito ja rehellinen teos nuortenkirjakentällä, tarina jossa ei ole turhia kliseitä eikä moraalisaarnaa. Suosittelisin tätä sekä nuorille että vähän vanhemmillekin, ja myös nuorten vanhemmille. Erityisplussa vielä aidosta ja elävästä dialogista ja siitä, etten ainakaan minä huomannut tässä teoksessa lainkaan kielioppi- tai kirjoitusvirheitä. Loistavaa työtä!

Arvio 4/5 tähteä.
Täysin ylimääräisiä lisähuomioita kirjoittamista harrastavan ihmisen näkökulmasta: tarinassa kiroillaan paljon. Itselleni on sanottu, että omassa nuortenromaanikäsiksessäni kiroillaan liikaa. Tämän luettuani voisi sanoa ”pitäkää tunkkinne”, nuorten ja miksei vanhempienkin kielenkäyttöön kuuluu kiroilu ja sen sensurointi olisi typerää (tosin genre ja tekstin yleinen tyyli jne. vaikuttaa). Toinen positiivinen huomio: olen kirjoittanut omaa kässäriäni myöskin preesensissä ja erittäin tiukasti minä-muodossa eli ilman turhia selittelyjä, kertoen vain sen mitä hahmo näkee, kokee jne. Olen pohtinut tuleeko tekstistä liian vaikeaa, mutta tässä teoksessa oli ainakin onnistuttu. Kolmas huomio: tässä on tosi paljon lukuja, kuten omassakin käsiksessäni. Tuntuu että joku 20-30 lukua on se perus, mutta tässä oli yli 60. Eli sekään ei ole liikaa (tosin tässä luvut olivat paikoin erittäin lyhyitä, mietin välillä sitäkin, oliko niitä välttämättä tarpeellista edes numeroida?).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti