maanantai 21. joulukuuta 2015

Syyspellon laidalta

Vilja on jo puitu, mutta apila vielä kukkii. Kapustarintaparvi kipittää mulloksella, sinisuohaukka partioi peltojen yllä. Kaukoputkien rivi seuraa kaukana siintävää hanhiparvea. Etelään, etelään. Kesän vihreys hiipuu, mutta vielä aurinko iltapäivisin lämmittää.

Käännän kasvoni korkealle. Suuret siivet havisten saapuu valkolintujen pari. Laskeutuvat sänkipellolle, oljenkeltaiselle, jonka syyskuun valo saa hehkumaan.

"Isä, miksi joutsenet ovat valkoisia?" kysyi pikkupoika, käsissään halvat, pienet kiikarit – ensimmäisensä. Nyt riippuu kaulassa jo Swarovski, mutta samanlaiset ovat siivekkäät kuvassa.
"Koska joutsenilla on talven lumi höyhenissään. Kun ne lähtevät, jättävät valkoisen tänne Suomeen." isä vastasi. "Ja kun keväällä palaavat, vievät lumen mennessään."
Pojalle kelpasi vastaus. Vaiti jäi katselemaan keväisiä valon tuojia. Ikiomien pienten kiikariensa lävitse. Hyvin ei niillä nähnyt, ja sormenjäljet pilasivat kai senkin vähän, mutta sillä ei ollut merkitystä. Ei vielä silloin. Sillä silloin – silloin syttyi pojan sydämeen ihmeellinen hehku. Silloin syttyi rakkaus lintuihin.

Minä olin se pikkupoika. Ja joutsen, se oli silloin ainut tuntemani valkoinen lintu. Nyt tiedän, että niitä on muitakin. Jalohaikara, tunturipöllö ja niin edelleen. Jalohaikarankin olen jo nähnyt, monestikin, mutta jostakin syystä joutsen tuntuu kuitenkin aina valkeammalta. Ja tänä päivänä minä ymmärrän, ettei isä kai milloinkaan ollut oikeassa. Joutsenia näkee täällä vielä lumen tultuakin. Ja nuoret joutsenet, eivät ne ole valkoisia alkuunkaan. Mutta en minä tahdo ajatella sitä. Tahdon vain upota nostalgiaani ja elää sen kevään vielä kerran uudelleen. Ja uudelleen.

Etsin joutsenparin kiikareihini. Havisuttelevat siipiään ja kurkuistaan kaikuu syksyn sointi. Silmäni kostuvat, en tiedä miksi. Ehkä se on ikävä kauas, ikävä erämaahan. Tai ehkä se on vain tuulinen sää.

Oikeasta erämaasta tämä pelto on kyllä kaukana. Kasvaa siinä reunalla rikkaruohoja ja kapustarinta huutaa, mutta taivaanrannassa siintävät tehtaan piiput. Moottoritie kuuluu tännekin. Kuitenkin korkealla sinisellä taivaalla hehkuvat valkopilvet ja oljenkeltaisella peltomaalla astelevat jylhät joutsenet. Ennen pesivät vain erämaalla, mutta nyt kelpaa jo pikku lampare kaupungin laidalla. Eivät joutsenet ole enää niitä kaukaisia haavekuvia ja tuulahduksia äärettömien taipaleiden takaa, joita ne silloin olivat. Kun minä olin se pikkupoika. Se, joka rakastui lintuihin eräänä kauniina keväänä kauan sitten. Se, joka uskoi talven lumen tarttuneen valkolintujen siipisulkiin.

Räpäytän silmiäni ja kyynel imeytyy takinkaulukseen. Kaukoputkiinsa tuijotteleva kanssaharrastajien rivi ei kai sitä huomaa. Osa katselee joutsenia, osa hanhien auroja. Joku yrittää laskea kapustarintojen määrää.
Suuntaan Swarovskini joutseniin ja katselen hiljaa. Kohta nousevat jälleen siivilleen, sänkipellon aika on ohi. Lipuvat kuin valkoiset laivat ääneti yli tehtaan piippujen, ohi kaupungin ja lampareen sen laidalla. Ovatko pesineet siellä, kuka tietää. Vai tulivatko kaukaa pohjoisesta, Lapin perukoiden kirkkaalta erämaajärveltä. Sieltä, minne valkolinnut mielikuvissani kuuluvat, sieltä, missä laulujoutsenen alkukoti on.

Sininen, korkea taivas ja pilvenhaituvat. Aurinko laskee pellon taa. Kapustarinnat ovat hiljenneet, sinisuohaukka lentänyt pois. Etäältä kuuluu vielä hanhien kajatus. Hämärtyvään iltaan katoavat joutsenet, kumea törähtely vaimenee, siipien havina häviää. Etelään, etelään. Pakoon talvea ja kylmää, pakoon lunta. Seuraan joutsenia kiikareilla niin kauan, kunnes en erota niitä enää. Näen ilta-auringon punaaman taivaan ja kaksi etäisyyteen loittonevaa hahmoa. Hetkessä unohdan tehtaan piiput ja moottoritien mölyn, hetkessä hulmahtaa sydämeeni hartaus ja sieluuni lipuu erämaan rauha. Auringonlaskussa näyttävät valkolinnutkin tummilta ja hymyilen hiljaa. Räpäytän silmiäni ja sekunnin murto-osan ajan olen näkevinäni sen – ehkä pellolle jäi joutsenten höyhenistä hitunen valkeaa. Ehkä isä oli sittenkin oikeassa.



Osallistuin tällä tekstillä Birdlife Suomen ja Elenian järjestämään joutsenaiheiseen kirjoituskilpailuun. Koska kilpailu on nyt ohi ja voittajat julkistettu (olivat muuten hyviä tekstejä, kannattaa lukea!), ajattelin julkaista tämän täällä. Vähän tosin muokkasin alkuperäistä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti